Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ το δικαίωμά σου να το λες
~Βολταίρος

Με αυτήν την ιδιαίτερη ρήση, ένας από τους μεγάλους διαφωτιστές, ο Βολταίρος προσπάθησε να καταδείξει στους συνανθρώπους του τη σημασία και την αναγκαιότητα της ελευθερίας άποψης και έκφρασης. Δυστυχώς, όπως λένε τα ιστορικά κείμενα, οι ιδέες του Διαφωτισμού άργησαν να διαδωθούν στην Ελλάδα, λόγω της Τουρκοκρατίας. Προσωπικά πιστεύω ότι άργησαν ακόμα περισσότερο. Εν έτει 2013 οι, γαλουχημένοι στη δημοκρατία, συμπολίτες δεν μπορούν να αντιληφθούν και να εκτιμήσουν το δικαίωμα στην ελέυθερη έκφραση.


Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό στην αντιμετώπιση που έχουν απέναντι στο κόμμα της Χρυσής Αυγής. Εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς που δικαιολογούν τις πράξεις κανένος, ούτε καν του εαυτού μου, κυρίως γιατί αυτοί που θέλουν δικαιολογίες δεν θα σε πιστέψουν ούτως ή άλλως, και αυτοί που θα σε πιστέψουν δεν θέλουν δικαιολογίες. Ωστόσο, προσπαθώ πάντοτε να ακούω και να αντιλαμβάνομαι την άποψη του άλλου και επενδυλω στην αξία του διαλόγου. Μια αξία που δεν φαίνεται κανένας να της δίνει ιδιαίτερη σημασία αυτές της μέρες.

Στο παρόν κείμενο θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις και τις απορείες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες με αφορμή την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

-Η Χρυσή Αυγή είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Η Χρυσή Αυγή είναι ένα νόμιμο και νόμιμα εκλεγμένο κόμμα σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο. Γίνεται δηλαδή αντιληπτό ότι δεν μπορούν να κατηγορηθούν για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης, κυρίως γιατί ήδη φέρουν την έγκριση του Αρείου Πάγου. Επιπλέον ας σημειωθεί ότι ιδεολογία του κόμματος είναι ο λαϊκός εθνικισμός και όχι ο εθνικοσοσιαλισμός, κάτι απολύτως νόμιμο.

-Η Χρυσή Αυγή ευθύνεται για το φόνο.
Το γεγονός ότι ο φονιάς ανήκει στη Χρυσή Αυγή δεν λέει τίποτα. Αν δεν υπάρχει σαφής οδηγία της Χρυσής Αυγής για δολοφονία, η οποιαδήποτε κατηγορία απέναντι της δεν μπορεί να ευσταθήσει. Όσο ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία για το φόνο που θα διαπράξει ένας νεοδημοκράτης, ο ΣΥΡΙΖΑ για το φόνο που θα διαπράξει ένας συριζαίος και ούτω καθεξής, άλλο τόσο ευθύνεται και η Χρυσή Αυγή για την εν λόγω διαφωνία.

-Ναί αλλά η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα που υποθάλπτει τη βία.
Αυτό είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνήσω απόλυτα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τη βία την υποθάλπτει και το ΚΚΕ όταν μιλάει για κατάληψη των μέσων παραγωγής με τη βία, ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θεσμικά του στελέχη (το τονίζω, όχι απλά μέλη του, αλλά θεσμικά στελέχη του) παρίστανται ως μάρτυρες υπεράσπισης τρομοκρατικών οργανώσεων (π.χ. 17 Νοέμβρη). Άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής δεν αποτελεί πανάκεια. Ο αποκλεισμός της βίας, γενικότερα, είναι αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε.

Το θέσπισμα της Χρυσής Αυγής, όμως, εκτός νόμου είναι κάτι εκτός συνταγματικής νομιμότητας. Αυτό που διαφοροποιεί τη Δημοκρατία, από όλα τα υπόλοιπα πολιτεύματα, είναι ο σεβασμός στην μειοψηφία και την άποψη της. Το μεγαλύτερο προσόν της Δημοκρατίας είναι ότι επιτρέπει την έκφραση ακόμα και σε αυτούς που την εχθρεύονται. Δεν δυνάμεθα να φιμώσουμε έναν πολιτικό φορές που εκφράζει, δημοσκοπικά, πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες. Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και να είμαστε υπέρ της καταπάτησης του Συντάγματος, όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι αυτή. Όσο για τα περί προστασία της Δημοκρατίας, η Δημοκρατία θα βρεί τον τρόπο να εξασφαλίσει την ύπαρξη της μόνη της χωρίς να παρεκκλίνει.

Ωστόσο δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η απάντηση μας στη Χρυσή Αυγή πρέπει να είναι δυναμική και άμεση. Φυσικά, όμως, δεν αναφέρομαι σε συνθήματα τύπου "Τσακίστε τους Φασίστες" ή "ΕΑΜ ΕΛΑΣ Μελιγαλάς". Όπως είπαμε, πρέπει να αποτάξουμε τη βία κάθε χρωματικής απόχρωσης. Η απάντηση που πρέπει να δώσουμε στη Χρυσή Αυγή είναι παραπάνω Δημοκρατία και διάλογος.

Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί η Χρυσή Αυγή με πολιτικές αποκλεισμού από τη δημόσια σφαίρα. Αντιθέτως έτσι ενισχύεται η κύρια πολιτική γράμμη που προβάλλουν, δηλαδή ότι είναι μόνοι τους απέναντι σε όλους. Δώστε βήμα στη Χρυσή Αυγή, και αφήστε να φάνει η όποια ανεπάρκεια τους μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Η βία είναι το πεδίο δράσης των άκρων, δεν μπορούμε να νικήσουμε εκεί. Το δικό μας πεδίο δράσης είναι ο διάλογος και η αντιπαράθεση, μόνο εκεί μπορούμε να θριαμβεύσουμε.

Ο μόνος τρόπος να βγάλουμε τη βία από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, είναι με απόφαση του λαού και η αποφάση του λαού εκφράζεται στις κάλπες. Αν λοιπόν θέλουμε μια Δημοκρατία, χωρίς πάσης φύσεως πολιτική βία, η απάντηση είναι ο διάλογος και η Δημοκρατία, για να μην οδηγηθούμε σε μια Τυραννία της πλειοψηφίας. 

Και κλείνω επαναλαμβάνοντας, ο μόνος που μπορεί να βγάλει τη βία από τον πολιτικό βίο και να κλείσει τον κύκλο του αίματος ή στον αντίποδα να αιματοκυλίσει τη χώρα σε ένα δεύτερο συμμοριτοπόλεμο, είναι ο λαός. Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι τις ευθύνες μας και τις συνέπειες των πράξεων μας και ας πράξουμε αναλόγως.